İkinci el alışveriş yaparken dikkat etmeniz gerekenler
İkinci el alışveriş keyfi başkadır. Bazen zamanında alamadığınız bir parça çıkar karşınıza, bazen çok makul bir fiyata bir moda harikası… Hala ikinci el uygulamalarından alışveriş yapmayı isteyip de cesaret edemeyenlerdenseniz doğru bir yerdesiniz. Bugün sizlerle ikinci el uygulamalarında alışveriş yapmanın ipuçlarını paylaşmak ve nelere dikkat etmeniz gerektiğini anlatmak istiyorum.
Öncelikle şunu söylemeliyim ki ben ikinci el olarak sadece kıyafet ve aksesuar alırım. Nadir durumlarda ayakkabı alabilirim ama yeni ve etiketli olması şartıyla. Kozmetik ve parfüm benim kırmızı çizgim. Kendim almıyorum size de tavsiye etmiyorum. Kozmetik ürünlerinin ne zaman açıldığını ve hangi koşullarda saklandığını asla bilemezsiniz. Bence çok riskli ve sakıncalı bir durum. Kaybedeceğiniz sadece para değil sağlığınız da olabilir.
En çok kullandığım uygulama Dolap‘tır çünkü en çok ürün orada var. Sonra Modacruz ve en son, eğer aradığım şeyi bu iki uygulamada bulamadıysam Gardrops‘a da bakabilirim. Ama Gardrops’u pek sevmem çünkü iade işlemleri fazla karışık ve uğraştırıcı.
Evet şimdi ise madde madde dikkat etmeniz gerekenleri sıralayalım:
1. Her zaman ürünün görsellerini çok iyi inceleyin. Herhangi bir sorun saptadıysanız almaktan vazgeçin. Doğru görüp görmediğinizden emin değilseniz satıcıya aklınıza takılanları sorun. Satıcı bir sorun yok dese de ondan daha net ve ayrıntılı bir görsel eklemesini isteyin. Ama şunu da bilin ki genellikle görselde gördüğünüz neyse gerçekte de odur.
2. Bedenle ilgili soru işaretleriniz varsa satıcıdan ölçü isteyin. Mezura ile ölçsün ve size bilgi versin. Hatta en iyisi mezuranın ürünün üstündeki duruşunu çeksin. Eğer beden size uymazsa ve bedenden dolayı iade talebinde bulunursanız satıcı kabul etmek zorunda değil. Onun için ürünü almadan önce satıcı ile bu konuda anlaşın, iade kabul edip etmeyeceğini öğrenin, ona göre risk alın.
3. Satıcı, ilgisiz ve kaba ise ondan hiçbir şey almayın. Alışveriş zevk vermeli, negatif duygular değil.
4. Satıcıyı yormaktan çekinmeyin. Düzgün bir satıcı bütün sorularınıza cevap vermeli ve endişelenmemeniz için elinden geleni yapmalıdır.
5. Satıcının puanlarına bakın. Bu gerçekten çok önemli! Eğer onunla ilgili kötü yorumlar varsa ondan bir şey almayın.
6. Her zaman pazarlık edin, teklif gönderin. Ürünün fiyatı bariz yüksekse almaktan vazgeçin derim. İkinci el uygulaması bu sonuçta, fiyatlar uygun olmalı.
7. Ürünü satın aldıktan sonra kargo şirketi tercihinizi satıcıya yazın. Mesela ben Ptt’den nefret ediyorum. O da benden 🙂 Onun için tercih hakkım varsa yurtiçi kargo diyorum mesela.
8. Ürün hasarlı ya da eksik geldiyse mutlaka iade talebinde bulunun. Ürünün düzgün bir şekilde fotoğraflarını çekin ve açıklama kısmında sorunun ayrıntılarını anlatın. Ürüne 10 lira vermiş olsanız da bunu mutlaka yapın, üşenmeyin. Adalet yerini bulmalı.
9. Ürünler belli bir sürede elinize ulaşmasa bile ne yazık ki sipariş kendi kendine onaylanıyor. Ama bu süreyi biraz uzatmak sizin elinizde. Bunu mutlaka yapın.
10. Satıcıya puan vermeye üşenmeyin ve ondan yaptığınız alışverişle ilgili yorum yazın. Dürüst olun. Beğenmediğiniz bir şey varsa gizlemeyin, alışverişten çok memnun kaldıysanız övgünüzü de esirgemeyin. Böylece iyi satıcılar takdir edilsin, eksiği olan satıcılar ise biraz düşünsün.
11. Bir hayal kırıklığı yaşadıysanız ikinci el alışveriş yapmaktan asla vazgeçmeyin. İkinci el alışverişi bambaşka bir zevk ve kendi tarzını yaratanlar için tam bir hazinedir.
İkinci el uygulamalarından aldığım bütün parçaları büyük bir zevkle kullanıyorum. Çevremdeki insanlar da güzel deneyimlerimi öğrendikçe bu uygulamaları kullanmaya başladı. Ve buna gerçekten çok seviniyorum. İnsanların aşırı tüketim döneminde verebileceği en doğru karar ikinci el piyasasına başvurmaktır.