Prenses Diana’nın “Kara koyun” kazağı
Vintage kazaklara bayılırım. Birkaç ay önce bunu bilen bir sevgili Instagram takipçim bana Prenses Diana’nın kazaklarını anlatan bir makale gönderdi. Diana’nın bütün kazaklarını beğenmiş olsam da desen hayranı olarak bu “Kara koyun” adlı kazağa vuruldum.
Kazağın hikayesi
Söz konusu kazağın zamanında medyada çok dedikodusu yapıldı. 1980 yılında Diana, onu Prens Charles ile nişan haberinden hemen sonra giymişti. Ve bu kazak olay yaratmıştı çünkü verdiği mesaj çok netti. Bir sürü aynı cins beyaz koyun arasında bir tane benzeri olmayan siyah koyun! Gizli mesajı herkes anlamıştı.
Prenses Diana’nın kazağı 1979 yılında Londra’da iki arkadaş Joanna Osborne ve Sally Muir’in açtığı Warm&Wonderful adlı örgü atölyesinde dünyaya geldi. Onların hikayesini İngilizce olarak buradan dinleyebilirsiniz:
Geçen sene Ekim ayında Amerikan markası Rowing Blazers, bu efsanevi kazağı yeniden üretmek için Warm&Wonderful ile temasa geçti. 1994 yılından beri örülmeyen Prenses Diana’nın kazağının yeniden üretileceği belli olur olmaz altı aylık bir bekleme sırası oluştu. Bir kazağın üretimi 6 saat sürüyor. Kazaklar Portekiz’de üretiliyor. Bir kazağın fiyatı şu anda 295 Amerikan Doları.
Biz de annemle tam da bu sıralarda ilham arayışındaydık. Makaleyi anneme yolladım. Anneme yapabilir misin diye sordum. Annem baktı ve hemen işe koyuldu. İlk olarak kazağın modelini iyice anlayabilmek için Diana’nın peşine düştü. Dian’nın ölçülerini araştırmış. Bu arada uzunmuş kendisi, 178 cm. Kazağın benim üzerimde benzer bir şekilde durması için hesaplar yapmış. Sonra da İnternet’te bu kazağa ait ne varsa toplamış, incelemiş. Ve desen şemasını hazırlamış. Aslında ben annemi çok takdir ediyorum. Annem zor ve uzun işlerden asla korkmaz. Hatta yaptığı örgüleri beğenmediği zaman bütün emeğine kıyıp her şeyi söküyor tekrar örüyor. Bunu her zaman dehşetle izledim 🙂 Bu konuda ben hiç ona benzememişim.
Annemin doğru bir iplik bulması da uzun sürdü. Çünkü annem bu konuda çok pimpirikli ve sadece organik beslenen koyunların yününü kullanır 🙂 hem kırmızının bir sürü tonu var. Ayrıca beyaz, siyah ve kırmızı yıkama konusunda biraz sakıncalı bir karışım. Yıkama esnasında kırmızı ve siyah iplikler renk atabilir vs.
Bizim “Prenses Diana kazağı”mız
Pandemi yüzünden annemle bir yıldan fazla kavuşamıyoruz. Onun için kazakla ilgili bütün ayrıntıları Whatapp üzerinden konuşuyorduk. Annem bana neler başardığını gösteriyordu, bense haberleri Instagram’da takipçilerimle paylaşıyordum. Kazak hazır olunca annem onu bana Rusya’dan posta ile gönderdi. İşte emeğinin sonucu burada:
Bu kazak jakarlı olduğu için annemin hem ince hem hafif bir iplik kullanması gerekiyordu. Kaliteli olması da zaten şartlardan biriydi. Bu yüzden annem saf organik merinos yünü ipliği seçmişti. Ben kesinlikle yün kazak hayranı değilim. Yün kazaklar tenime batar ve bana boğulma hissi verir. Ama bu kazak öyle hafif öyle yumuşak ki altına atlet bile giymeseniz de olur.
Rowing Blazers’in web sitesinde orijinal kazağın içeriğine baktım. Onların kazağinda %80 merinos yünü %20 naylon. Bizimkisin ise %100 merinos yünüdür.
Bu arada annem örgü makinesi kullanıyor. Bana daha önce ördüğü kazaklardan bir tanesini burada gösterdim.
Öyle renkli, canlı ve tarz bir kazak ki gittiğim hiçbir yerde ilgisiz kalmıyor. Moda ikonu prenses Diana’nın da böyle bir kazak giydiğini bilmek de ayrı bir zevk. İkonik parçaları ikonik yapan sahipleridir. Buna bir kez daha ikna oldum.
İşte Prenses Diana’nın kazağı annemin bana hediyesidir. Çok mutluyum. Teşekkür ederim anne ❤